dissabte, 28 de març de 2020

Propostes d' activitats de FAMÍLIES EN ACCIÓ


HOLA FAMÍLIES!
A punt d'acabar la segona setmana de confinament (sembla mentida com hem interioritzat aquesta paraula), us resumeixo les activitats de la primera edició de FAMÍLIES EN ACCIÓ A CASA. 





AGIPA GIRAMON
La Cristina d'Agipa (@agipagiramon) ens va transformar en super herois. Amb dos tubs de paper de vàter vam dibuixar els nostres poders i ens els vam posar a les manuquelles. La idea és trandormar el nostre dia a dia en una pel·lícula de superherois i superheroïnes. Així ens ho explica ella:


Divendres 13 de març ens van tancar a les nostres cases, el Coronavirus ens ha invaït. Com els expliquem als nens i nenes de casa que no podem sortir al carrer? 

Els expliquem que som els superherois i superheroïnes que aconseguirem curar a totes les persones d'aquest maleït virus.

Perquè tenim superpoders, i ens hem de quedar al nostre laboratori, per crear la força màgica que ajudarà a combatre el coronavirus.

I com ho farem? El nostre laboratori és la nostra casa, i a casa hem de fer de tot. Tenir temps per l'escola, temps per jugar, temps per moure'ns, per avorrir-nos, per veure pel·lícules, per connectar amb la família, per trobar a faltar als amics i amigues i fer videotrucades i preguntar-los-hi que estan fent com superheros?

Superheros que esteu al laboratori amb els vostres superpoders, relativitzen les coses i ens ensenyen a donar gràcies al coronavirus pel temps que ens ha regalat.


EL GENET BLAU
La Mertxe de la Llibreria el genet blau (@llibreriaelgenetblau) ens va llegir aquest conte i

En ell s'explica la història d'un nen a qui li agrada pintar-se les ungles i ho deixa de fer quan veu que a l'escola se'n riuren d'ell. El seu pare per recolzar-lo i animar-lo també se les pinta. I al final els companys de la seva classe també l'ajudaran. 

La Mertxe ens va exposar els beneficis de la lectura d'un bon conte i algunes activitats. 
- un conte ens ajuda a explicar i entendre una situació. 
- també ens inspira després a fer una activitat o manualitat.
- després de llegir-li, poden canviar la història o reinventar-la.
- a partir d'imatges (en cartes o daus o pedres...) podem inventar-nos una història. 
- dins d'una caixa , escrivim paraules en paperets i inventem una història. 

LORENA METAUTE
La Lorena (@lorenametaute) ens va explicar la importància d'aquests moments per a connectar amb els nostres fills i filles i les nostres parelles o amb les persones amb què estem confinades a través de l' escriptura. 

Ritual
Tots els membres de la família, seuen a terra al voltant d'una espelma que encén el fill i filla. Aquest ritual servirà per parlar de com ens sentim, quines són les nostres emocions... i sobre tot per parlar de nosaltres mentres la resta ens escolta. Es pot explicar una història de petits, una situació que ens recordem especialment. Fins i tot es pot convidar als padrins i padrines per videoconferència i així escoltar la seva història i recordar-la. 
Diari 
De les coses que ens hem explicat, ho recollim en aquesta llibreta que serà un document per a conservar la nostra història d'aquest temps de confinament. 
Cartes
Cada membre de la família es tanca en una habitació (que serà casa seva) 10 minuts i escriu una carta a la resta de membres. La idea és explicar-li què ens agrada que ens faci aquella persona i per demanar-li una cosa que li agradaria que li fes. Si l'infant és massa petit, pot fer un dibuix. 
En acabar, les repartim a cada "casa" i les llegim en la nostra intimitat. 
Les podríem guardar al diari com un record.

VUIT ONZE
L'Ariadna de @vuitonze ens va explicar com fer els rentats nasals en adults i en infants per tal d'evitar complicacions i així haver d'anar al metge aquests dies... 

Com a propostes d'activitats per passar l'estona i sobretot per ajudar a treure el moc són: 
Camp de futbol 

. material : una caixa de mocadors buida / colors, pintura, gomets per acolorir / tisores / pilota de porexpan o boleta de paper / 2 palletes
. es retalla la part superior de la caixa i es retallen dues porteries a cada costat
. un jugador a cada costat van bufant amb la palleta intentant fer gol al camp contrari

Circuit 



. material :  tubs de paper de vàter, de cuina, peces de construcció, etc / colors, pintura, gomets per acolorir / boletes de paper / amb palleta o sense
. bufar fent passar la boleta per dins dels tubs, segons el circuit fet

Pipa

. material : paper / una tapa rodona / colors, pintura, gomets per acolorir /una palleta / tisores / bolígraf / una boleta de paper
. dibuixem una rodona al paper / l’acolorim / la retallem i li fem un tall com un radi / fem forma de pipa i ho enganxem a la punta de la palleta
. bufar per la palleta fent pujar i baixar la boleta


Bombolles 
. material : un got amb aigua / una palleta
. bufar fent bombolles a l’aigua

Bufar espelma 
. material : espelma / encenedor
. encendre l’espelma i bufar-la a diferents distàncies

Bufar bombolles de sabó 


MARTA CLUA



NEUS HERNÁNDEZ
La Neus (@blancaneus) ens va proposar 3 experiments genials:

Neu i minimons:

Amb 1 paquet de bicarbonat sòdic i aigua ja ho tindrem fet!
Només cal anar afegint poc a poc aigua, fins que el bicarbonat tingui una consistència grumosa.
Després de jugar i manipular, podem crear minimons àrtics, amb animals o amb peces soltes que podem trobar pels armaris o calaixos.
Una opció de joc que podem conservar durant diferents dies, vigilant no guardar en un recipient hermètic mentre estigui humit, sinó es pot florir.
Un cop sec, ho guardem, i quan vulguem tornar a jugar, només cal tornar afegir aigua, i ja ho tindrem llest de nou.




Volcans amb llimones:
Material necessari:
- llimons o recipient alt
- bicarbonat sòdic ( 2 cullerades per llimó)
- colorant alimentari
- vinagre
Tallem el llimó i fem un forat perquè el bicarbonat hi càpigui bé, afegim el colorant i tot seguit posem un raig de vinagre.
La reacció que fa el bicarbonat i l’àcid acètic és espectacular.
Als infants els hi encanta!

Massa sensorial amb Maizena
Per fer aquesta massa sensorial necessitem:
- 3/4 de paquet de Maizena
- aigua
- colorant alimentari
Posem la Maizena en un bol, i anem afegint aigua poc a poc fins que quedi d’una consistència ni massa clar ni massa espés.
Afegim el colorant i acabem de barrejar.
La massa resultant és llefiscosa i s’escapa entre els dits, però si la toquem introduïnt els dits o mà amb certa velocitat, no ens embrutem. Ho voleu probar?

MARTA CLUA
La Marta de la @bibliotecamenuda ens presenta una activitat relacionada amb un conte.  El conte escollit és un gran clàssic dels àlbums il·lustrats "Atrapat" del gran Oliver Jeffers, una divertida història d'un nen al que se li queda atrapat un estel en un arbre, i comença a llençar de tot per tal que l'estel caigui, pero no hi ha manera.... Al seu perfil d'instagram trobareu la ressenya d'aquest llibre.

La proposta que ens fa la Marta, es que elaborem el nostre propi estel, i els materials que necessitem poden ser molt diversos.Us faig la llista de coses que us poden servir:
- Per fer la base de l'estel:  cartolines, cartró, roba,
- Per fer la part interior i que quedi rigida:  Pals de pinxos o tires de cartró, pals de gelats
- Per fer la cua: llana, corda, cintes o retalls de reoba
- Per decorar: rotuladors, ceres de colors, enganxines, segells d'estampació,.
- Altres materials: tisores, pega de barra, cinta adhesiva o cinta de doble cara, un regle



Al perfil de la biblioteca menuda, trobareu un video amb tots els passos per tal de construir i personalitzar el vostre estel que decori el vostre balcó o casa vostra.


TERESA DIES
La Teresa Dies de @oilssisters va ser la responsable d'explicar-nos com calmar els nostres fills i filles quan estan nerviosos per alguna cosa que els ha passat a l'escola o a casa. Ens va explicar en què consitia la:

Visualització creativa per a infants
Servei per a alliberar tensions, per canviar emocions, per crear emocions que volem sentir sense necessitat de res extern que ens ho provoqui.
Passos per a fer tu mateixa una visualització.
  1. Tenir clara la intenció: Perquè fem la visualització. Pot set per a sentir calma, per desfer-nos de la por, per sentir-nos estimats, per gaudir...
  2. Triar temàtica: pot ser en un bosc, a la platja, a l’espai, podem volar, parlar amb extraterrestres, desfer-nos de emocions fent volar globus…
  3. Utilitzar els 5 sentits: quina olor sents? a què sap això que veus...
  4. Parlar calmadament, a poc a poc, deixar temps per a que visualitzin i sentin. Utilitzar paraules senzilles.

Com a mare o pare, deixa volar la teva imaginació, posa una intenció i gaudeix-ho.
Pots escoltar una meditació per a nens i nenes aquí:

SOLAÇ CENTRE d'ART
La Montse del Solaç centre de Mollerussa (@solacentre_art) va ser l'encarregada de tancar la setmana. I ho va fer amb una tècnica que ens va encantar per diversos motius. 
Primer de tot, hem de buscar els retoladors que no funcionin i treure-li la tinta. Tallar-la i posar-la en un recipient amb aigua. Com més aigua més clar el color.
Després, fem un dibuix o gargots amb cera blanca. Quan hi passem la tinta per damunt fa un efecte màgic i és super divertit. Fins i tot se m'acudeix, escriure-hi un missatge ocult per a algú. 

Després també ens va ensenyar la casa de cartró que va fer la seva fill (bé, ens ho va ensenyar ella amb una seguretat desbordant). Amb tot de material reciclat havia construït la casa dels somnis de les seves nines preferides. 

I per acabar... una proposta super fashion. Heu vist mai les ungles de la Rosalia. Doncs preneu-vos mides de les vostres, les decoreu i us les empegueu amb cinta de doble pega o amb pega directament. Sereu els més coools de casa vostra!


I abans d'acabar... AMB TOTA LA IL·LUSIÓ DEL MÓN...
FAMÍLIES EN ACCIÓ A CASA III



Espero que estigueu bé i que gaudiu d'aquests temps de la millor manera!