diumenge, 4 de novembre de 2018

Seguint les petjades de dinosaures a ArenyHola famílies!
Durant aquest pont de tot sants, aprofitant que el nostre poble queda a prop d' Areny i que la classe del Roc aquest curs és la classe dels dinosaures, vam preparar una excursió per a visitar el museu de Dinosaures d'Areny de Noguera, un petit però encantador poble de la Ribagorça (Osca). 


El poble d'Areny de Noguera es troba a una hora i quart de la nostra ciutat direcció Vielha, després de Pont de Montanyana. Si hi voleu passar el dia, hi trobareu bar, restaurant i fins i tot allotjaments.

Nosaltres no vam poder gaudir de tota la visita perquè, tot i que era pont, el museu estava tancat perquè cal concertar visita. Les webs que havíem consultat no ho explicaven així. Si sou un grup de 8, us la faran a l'hora que heu demanat, sinó us aplegaran amb altres famílies. Juliol i agost està obert tots els dies.
Foto de patromioculturaldearagon.com

Per a visitar el museu cal concertar visita trucant al telèfon 680200424 o al 971540200. 

A banda del museu, hi ha dues rutes que et porten a dos jaciments. Un és el jaciment d' icnites, és a dit, de petjades de dinosaures i l'altre al jaciment d'ossos. El primer és el més curt. El segon molt més llarg. Nosaltres vam fer el primer.

Per anar al Jaciment d'ictites podeu fer una petita ruta que surt des de la porta del museu, al centre del poble, seguint les indicacions, mentres reseguiu el poble (són uns 25 minuts aproximadament) o anar-hi directament amb cotxe perquè és a l'entrada al pobla a mà dreta. Cal que aparqueu el cotxe al costat del Pavelló Poliesportiu.


Després només us cal seguir el senyal i en 5 minuts hi arribareu (heu de passar pel costat d'un taller mecànic).

Allí hi descobrireu una reproducció d'un hadrosaure. I baixant unes escales, la paret sobre la qual hi ha les petjades d'aquest dinosaure.Els hadrosaures s'anomenen també "béc d'ànec" per la forma de la seva boca, sóc herbívors i tenen un gran cervell.  


Al davant mateix, hi ha un plafó que us explica la formació de les pentajes de dinosaures i les possibles causes de l'extinció del Cretàcic.


Per a visitar l'altre jaciment (que nosaltres no vam fer), el jaciment del Blasi, cal fer una petita caminada de 50 minuts aproximadament.

En realitat, el jaciment paleontològic de Blasi està format per un conjunt de jaciments entre els quals en destaquen tres en especial. El més important és Blasi 3 en el que es varen trobar les restes òssies més complertes d’Europa d’un dinosaure de finals del Cretaci, fa uns 66 milions d’any. El seu estudi va permetre la descripció d’un nou gènere i espècie de dinosaure ornitòpode (Arenyisaurus ardevoli).
Cal esmentar que en aquest jaciment es troben reintegrades rèpliques dels ossos que es varen recuperar en aquesta mateixa zona. La informació subministrada en el panells ens permet interpretar com era l’ecosistema en el qual varen viure aquests animals i com es va formar el jaciment.
Informació extreta de http://www.recercaenaccio.cat/

Sigui quina sigui la vostra eleció, no marxeu del poble d'Areny sense fer-hi un passeig. És molt bonic i té uns raconets super bonics per a fer-vos fotos.
Nosaltres hi tornarem! 
I vosaltres també sou fans dels dinos?