dimarts, 2 de març de 2021

8M en acció!

Hola famílies!

La setmana vinent és 8 de març, el dia de la dona treballadora, un dia ple de reivindicacions per la igualtat de drets de les dones i les nenes. 
Sovint es malinterpreta el terme feminisme (millor dit, feminismes). Una de les definicions que m'agrada més és la de Marie Shear, escriptora i activista feminista nordamericana que va morir fa pocs anys.

«El feminisme és la idea radical que les dones són persones, aquest és el seu autèntic significat» 

Davant d'aquestes paraules, si es busquen els mateixos drets per a homes i dones, tothom hauria de ser feminista, tant homes com dones, i educar en el feminisme els fills i les filles. 
HOME I NENS DEL MÓN, AQUESTA TAMBÉ ÉS LA VOSTRA LLUITA! 

Avui, us vull parlar d'un dels conceptes que es parla en la coeducació: nous models de masculinitats o noves masculinitats. Per trencar amb els estereotips de gènere (allò que se pressuposa d'una persona pel simple fet de ser home o dona), cal buscar nous models, alternatius, diversos i positius. Per exemple: noies, empoderades, valentes, brillants... En el cas dels nois, sensibles, empàtics, sense por a mostrar els seus sentiments... Quantes vegades haurem sentit que els homes no ploren o que un nen no ha de jugar amb nines...

El gran Turu, com sempre, brillant a l'hora de plasmar la idea en un dibuix.Per a les noies, lògicament, també hem de buscar altres models. En vaig parlar fa un parell d'anys. Podeu llegir-lo AQUÍ.


Si voleu llegir sobre el tema, us enllaço aquí un article. Per a ampliar els horitzons dels nostres fills i filles, (i nostres també!) us ressenyo alguns llibres amb nous models masculins.
 
CONTES I ÀLBUMS IL·LUSTRATS

DON CABALLITO DE MAR (+3)

La cura dels fills i filles també és pròpia dels pares; ens ho ensenya el cavallet de mar. 

«Queridos amigos: La mayoría de los peces, una vez que la madre ha expulsado los huevos (desove) y que el padre los ha fecundado, los dejan abandonados a su suerte. Sin embargo, hay excepciones. A veces uno de los progenitores cuida de los huevos, y hay especies como el caballito de mar, el pez espinoso, la tilapia, el kurtus, el pez-flauta, el tiburón-toro, y algún otro, en que –sorprendentemente– es el padre el que se encarga de ellos. Puede parecer raro pero es cierto. Este es el tema de este cuento, que espero que les guste».

ÓSSOS (+3 anys)

Aquest llibre aporta diversitat a l’imaginari en relació amb el model de família que presenta (pare-fill) i el model de masculinitat, el qual ens ofereix una alternativa als models hegemònics de gènere, doncs el pare abraça, estima...

Un dia calorós d’estiu, dos óssos, pare i fill, decideixen anar a nadar, però abans hauran de fer un llarg camí a través d’un bosc i per un terreny rocós. Orgullós de prendre la iniciativa i decidit a impressionar al seu pare, el petit ós es prepara per fer el salt més llarg que hagi intentat fer mai. Però alguna cosa falla, i cau. Gràcies al suau estímul del seu pare i a la força de voluntat de l’ós petit aconsegueixen arribar al seu destí, on els dos, satisfets, juguen i es refresquen. Narrat per una veu infantil, aquest conte apunta la necessitat de marcar-se reptes, d’aspirar a arribar amunt, però també la necessitat de mantenir la calma: no és fàcil ser sempre un ós valerós.

EL CAVALLER QUE NO VOLIA LLUITAR (+4 anys)

És un conte ensenya a resoldre els conflictes de manera no violenta i que rebutja els estereotips masculins per oferir altres referents de masculinitat més basats en el valor de la cura i el respecte.


Per domar un drac, no hi ha res com un bon conte. Per això, quan els pares del Leo l’envien a lluitar contra un drac, ell s’emporta un escut, una espasa i els seus llibres preferits. Al cap i a la fi, ¿qui es pot resistir davant d’una bona història?


EL QUIM I LES BARBIES (+4 anys)

La història d'aquest nen és la de molts nens que volen jugar amb nines i que la societat els ho posa molt difícil. Les joguines no tenen gènere!


En Nil, l' Òscar i la resta de nens de l'escola sempre volen que en Quim jugui a futbol amb ells. És un crak! però un dia, en Quim porta la seva nina a l'escola. Quan els nens volen que xuti fort a la pilota, ell prefereix jugar a dins. Allí hi ha les nenes, la Rita, la Mar i l'Agnès, amb les seves nines. 


LA GRAN FÀBRICA DE LES PARAULES (+5 anys)

El protagonista és un nen sensible i dolç que busca les paraules més boniques per a la nena que estima.  

Hi ha un país on la gent gairebé no parla. En aquest país s’han de comprar i empassar les paraules per poder pronunciar-les. L’Oriol necessita paraules per poder obrir el seu cor a la bonica Ariadna.

LA VIDA DELS MINI HEROIS

Un llibre que mostra que fins i tot de mini herois, n'hi ha de molt diversos. Alguns de valents, i altres de no tant... 

Els miniherois tenen una vida apassionant plena de desafiaments, però no tot és sempre genial. També s’avorreixen, els entra la por o han de fer front a missions especials que preferirien rebutjar, com la d’endreçar la seva habitació! De segur que després de llegir aquest llibre t’adones que coneixes més d’un miniheroi...

RÍNXOLS D'ÓS (+5 anys)
En aquesta història descobrirem la història d’un osset que es manté ferm en la idea de disfressar-se de Rínxols d’Ós, tot i que al seu pare no li agrada gens la idea. Demostra que tothom es pot disfressar del que li vulgui, sense prejudicis.


Aquesta nit és el gran carnestoltes del bosc i tots preparen les seves disfresses: La Mama Ós acaba de cosir la seva disfressa de Ventafocs, el Papa Ós es veu fantàstic vestit de Llop Ferotge. «I tu, Osset?» «Jo, em disfresso de Rínxols d’Ós!» Al Papa Ós no li agrada gens la idea que el seu fill vagi amb una faldilla i cuetes rosses i l’intenta persuadir que canviï de disfressa, però l’Osset es manté ferm. Un àlbum en clau d’humor contra les convencions socials i els gèneres establerts.


LA PERRUCA DE LUCA (+3 anys)

Aquest conte ens ha arribat com un projecte de l'escola bressol Municipal. Em sembla fantàstic que des de la primera infància es treballin contes que tinguin protagonistes, ja siguin nens o nenes, que siguin assertius, que defensin el que creuen just i que sobretot busquin la seva felicitat. 
 

Luca és un tipus valent, amb a penes quatre anyets es va atrevir a qüestionar les normes que altres van construir per a ell. Es va enfrontar al món, el seu món, el nostre món i ens va demostrar que mai no és prompte ni tard per a lluitar contra les coses absurdes de la vida.

Si voleu més contes, aquí en teniu un bon llistat!
A més, aquests dies en el marc del 8m s' organitzen activitats molt interessants.


XERRADES PER A FAMÍLIES

Les famílies de l'escola Parc de l'Aigua han organitzat aquest cicle de conferències i m'han demanat que en faci difusió. Són obertes a tothom i online.   


Des de Llavors de vincle s'ofereix aquesta conferència.ACTIVITATS FAMILIARS

LLIBRERIA EL GENET BLAU

La Mertxe i la Marina de la llibreria el Genet Blau han preparat dues activitats:


_dimecres 3 de març (18h)_ Recomanacions literàries liles a càrrec de la llibretera🤩
_dissabte 6 de març (11h)_ "Dones que fan història" a càrrec de @marilyncosmica💜 (la recordeu dels #contacontespertelèfon?🤩)
❗Totes les activitats són en línia al nostre IGTV.

TÀNDEM LABORATORI

PETITES HISTÒRIES, GRANS DONES 

Del 8 al 16 de març de 2021, a les 18 h.
Lloc: YouTube
Preus: Activitat gratuïta sense inscripció.
Més informació

ACTIVITATS LLEIDA 8M

Tota informació AQUÍ!

CURMETRATGE


GRAFFITIS

Al Parc de l'aigua podeu anar a veure dos graffitis de la @dejuancristina i del @llukutter, respectivament. Per a pensar-hi...