diumenge, 20 de maig de 2018

Què són els mini mons?Hola famílies!
Segur que heu sentit a parlar dels mini mons. Però què són? 
Gràcies a les xarxes socials (especialment Instagram) vaig descobrir fa temps els mini mons.  Però amb el curs que vaig fer amb la Jenny Silvente de Ver, pensar, sentir vaig descobrir que aquest tipus de joc era més ampli, més versàtil i sobretot menys rígid. Creia que només hi entrava la fusta i no, qualsevol material hi té cabuda des dels plàstics i els materials de la natura fins als metalls, passant per les teles i els cartró i lògicament qualsevol material reciclat.

Abans d'entrar en el tema, cal saber que és el joc de les peces soltes. En anglès, es diu lost parts i Simon Nicholson, en un article titulat The Theory of Loose Partsva acunyar el terme fent referència a tots aquells tresors que els nens i nenes recopilen i utilitzen en el seu joc. 
Podeu llegir l'article sencer traduït al castellà AQUÍ. 

L'any passat, sobretot, el Roc cada dia que sortia de l'escola a la motxilla hi havia o una pedra o un pal o altres troballes... A vegades, ho portava a la mà i em deia que era un regal per a mi. 
Us ha passat a vosaltres que els vostres fills i filles juguen més amb la caixa de cartró del regal que amb el propi regal? Doncs és això. Jugar tot descobrint la realitat que els envolta.

Per saber -ne més us deixo aqust interessant article del blog Encenent la imaginació.


O aquest interessant article amb un munt d'exemples!


I els mini mons?
Doncs els mini mons seria la combinació de moltes "peces soltes" per a crear una història, una situació real o inventada per l'infant o per l'adult que ofereix molts beneficis.

- parlar i dialogar i escoltar els altres, en cas que sigui colectiu
- crear històries i
- promoure la creativitat, imaginant
- afavoreix el llenguatge matemàtic i
mil coses més que els experts han obervat i anotat. Per tot això és super recomanable que tots els nens i nens tinguin l'oportunitat de jugar d'aquesta manera.

Poso un exemple:

Un nen o nena pot jugar a l'escola de Pin y Pon però sempre és la mateixa, amb els mateixos personatges i els mateixos espais... No creieu que és millor crear-la?  A la foto es veu el Roc recreant una escola i el pati. Si només es juga amb el primer exemple, tot està fet, no s'ha de crear res. Mentre l'infant crea la "seva" escola és possible que aflorin sentiments i emocions del que li agrada de la seva o dels que no, d'on és més agust...

És un joc lliure, per tant, la única condició és que qualsevol objecte pot ser qualsevol cosa. No s'ha de corregir l'infant. Simplement deixar-lo crear, experimentar, equivocar-se...


Mireu el següent vídeo...Així doncs, la idea és que crein el que ells vulguin a partir d'objectes quotidians de diferents materials però que poden ser utilitzats per a qualsevol altra funció de la seva original.

Per exemple, una tela blava pot ser el mar; unes pedres, el tresor, una fusta, el vaixell pirata ...


Com comencem a jugar? 
Creant provocacions... per exemple, posant al seu abast diferents materials, sempre organitzats i ordenats (la presentació és molt important), amb una mica de música de fons i els fem una proposta o no. Depèn de com sigui l'infant. Segur que us sorprenen!

Quines altres propostes?
Els podem preparar un mini mon i que després hi juguin:


o podem recrear un conte i explicar-lo. Aquest era, Un dia a l' Antàrtida.


Per exemple, recrear o reinventar la llegenda de Sant Jordi...


Quines són les nostres peces soltes?


Aquí hi podeu afegir animals, cotxes, l'arc de Sant Martí i tot el que us vingui al cap!

Les millors botigues a Lleida per adquirir material a preu reduït...

- TIGER al C/Major
- TEDI al C/Baró de Maial i ara també a Lluís Companys
- Wolala al C/Major (al costat del Llao llao)
- Qualsevol bazar....
- Qualsevol objecte amagat en els vostres armaris...
- Qualsevol objecte que el nen porta a les butxaques...

Ja ho veieu, és fàcil. No s'ha d'invertir moltes diners si es vol. Tot depèn de la seva imaginació!

Per als més tecnològics podeu provar de fer una pel·lícula STOP MOTION, és a dir, foto a foto. Un cop totes les fotos juntes sembla que els personatges del nostre mini mon prenen vida. Nosaltres ho fem amb una aplicació per a Iphone, gratuïta i molt senzilla d'utilitzar, que es diu STOP MOTION. A instagram m'hem penjat alguna. És una divertida manera d'engrescar-los!

Ah per cert! si hi voleu jugar i veure i tocar materials podeu anar una tarda de joc lliure a la Repera, espai de creació ( NO SABEU QUÈ ÉS? cliqueu AQUÍ) i si no en una de les activitats que proposen per al 31 de maig.Què, ja us venen al cap les mil coses que podeu recopilar dels vostres calaixos per a jugar??