divendres, 1 de setembre de 2017

Reflexions sobre el joc


Hola!
Aúpali de Barcelona és una botiga d'assessorament sobre el porteig i joguines i cosetes per a les mamis que segueixo des de fa un temps a Instagram. L'altre dia la Marta, La Cris i la l'Anna, les noies de la botiga, van fer un taller en directe sobre com convidar als nostres fills a jugar amb material de joc desestructurat i altres idees sobre l'evolució dels nens i el joc en general. La veritat és que va ser molt interessant i em va fer reflexionar sobre alguna cosa i per això voldria compartir-ho amb vosaltres. 


La primera cosa em va semblar super imporant: la recomanació d'edats. Quan apareix l'edat recomanada no és edat a partir de la qual jugaran, sinó és simplement un tema de seguretat. Per tant, cal triar molt bé les joguines per a cada edat. Tot i que evidenment cada nena i nena són un món convé respectar el seu ritme i no cremar etapes massa aviat.


Un altre aspecte a l'hora de jugar és l'espai. És quasi bé impossible que els nens juguin sols fins que tenen 5-6 anys. Així doncs es recomana adaptar el menjador (normalment és on estem més temps) i no cal habilitar una habitació de joc si no hi hem d'anar a jugar amb ell, almenys si és petit. Hem de jugar amb ell. Jugar sol és avorrit. Si hi ha germans o vénen amics, jugarà perfectament sense nosaltres. No ens hem de creure les imatges que circulen per internet d'habitacions moníssimes amb un nen que juga sol (seguramanent serà per a la foto, no hi juga tota la tarda).

Un cop tenim la joguina o les joguines, com que se n'acumulen massa es recomana guardar-les a l'armari i anar-les treient i també, i aquí va la sorpresa, canviar de lloc o de posició les que tenim "en dansa", vull dir, si tens l'arc de sant martí al menjador un dia posar-lo sobre la taula o a l'habitació o fins i tot simplement canviar l'ordre de les peces. De manera que cridi l'atenció el fet de no veure'l on i com sempre i el convidi a jugar.

Mentre juguem no convé crear-nos massa expectactives ni quant a la durada (ja sabem que poden fer 30.000 coses en una hora) ni quant a les coses que farà durant el joc. Vull dir que no podem pretendre que facin malabars, simplement que experimentin i que descobrixin coses.


Sobre guiar-los en el joc, és molt personal. A mi m'agrada deixar que descobreixi sol les coses però depenent del joc li puc ensenyar alguna cosa jo i després ell l'imita.

Mooolt important, el joc comença i acaba. I l'última part del joc és recollir. Per molts la pitjor part. Però cal canviar la dinàmica i introduir-ho com a part del joc. Com? No sé si hi ha fórmula màgica però s'han suggerit algunes idees:

 - no treure una altra joguina si no s'ha recollit (si es complementen sí, però treure un joc de taula mentre tens la botigueta/cuineta estesa doncs no. Se li pot dir que ens podem fer mal si xafem alguna cosa, que es perden les peces, que es poden trencar ...)
 - fer participar la nena o nen en alguna decisió d'on guardar les peces o la caixa...
 - algun suggeriment més???

Com guardar les joguines també és important. Sempre és millor en cistelles petites que no pas grans i que ells mateixos sàpiguin on va cada cosa amb l'ajuda d'imatges. Si ho posem en un bagul gran de qualsevol formar, difícilment l'endemà recordaran que allí a baix de tot hi ha el cotxe o la pilota. I, lligat amb la segona idea, no cal tenir-les totes exposades. Es guarden a l'armari i es van renovant.

Sobre el joc desestructurat (si en voleu saber més coses llegiu el següent article de la Vinyet d' Small and nice), es va parlar sobre la importància de la panera dels tresors (de la qual vaig escriure un article fa temps AQUÍ i que vaig descobrir gràcies a l 'Esther i la Laura, educadores de les ludoteques municipals).

Ens van parlar de dos dels productes estrella: l'arc de Sant Martí i els nins i complements de Joguines Grapat que podeu comprar a la seva web on-line i a Lleida a El Niu de jocs i Kreative Store, respectivament.

Al contrari del que la majoria de gent pensa no són joguines exclusivament per a bebès. No és fins als 4  que començarant a treure-li més rendiment a les joguines. Quan són bebès, s'ho posaran a la boca (tot i que no són tòxics en el cas de l'arc es recomana que només els deixem un parell de peces als més petits si ja el teniu), donaran cops, ho posaran i ho treuran de la caixa... Serà molt més endavant que crearan els minimons i passaran llargues estones de jocs a soles. 
Tant les noies d' Aúpali com jo (tot i que el Roc fa poc temps que les té) les recomanem. Sorprèn veure la manera que utilitzen l'arc i els nins i com ho combinen amb altres elements. 

Aquestes són algunes de les coses que han sortit del capet del Roc! Però penseu que cada cop surten coses diferents! (El cotxe està combinat amb peces del Kapla)

Us convido que seguiu a Facebook i a Instragram com a @maretameva i @aupali_barcelona perquè us donaran consells superinteressants. 

M'agradaria que compartissiu amb mi i amb la resta de la comunitat de Roc en acció les vostres impressions i experiències per tal d'enriquir-nos i millorar el nostre dia a dia i sobretot fomentar el joc. Us animeu a deixar el vostre comentari? Teniu algun truc infalible perquè us ajudin a recollir que ajudi a les altres famílies?