diumenge, 24 de setembre de 2017

Fer-se la motxilla


Hola!
Avui un descarregable que ajudarà als vostres fills i filles a agafar l'hàbit de fer-se la motxilla.
Sou dels que prepareu la motxilla als vostres fills? o la feu conjuntament? 
L'any passat vaig tenir la sort d'assistir a una xerrada de la periodista Eva Millet on va posar nom a coses que es veuen en el nostre dia a dia amb els nens i nenes, la hiperpaternitat, és a dir, l'excès de supervisió i control del que fan, fet que comporta que cada cop els nostres fills siguin més depenents i no sàpiguin on són els límits.

Una de les coses que va destacar va ser un acció que de ben segur us és familiar: un nen o nena surt de l'escola i el primer que fa és donar-li la motxilla a l'adult que el va a recollir (si no és que li treu l'adult al nen). La gran Dàmaris Gelabert va publicar l'any passat aquest vídeo clip molt il·lustratiu d'aquest moment. Un altre moment és quan s'han de preparar la motxilla per anar a l'escola. Cal que prenguin consciència que a l'escola necessiten material o llibres i que són ells els responsables, no nosaltres. 

L'any passat vaig preparar una guia perquè el Roc anès prenent consciència de preparar-se la motxilla. De moment l'any passat només el diumenge, aquest any l'objectiu també revisar cada dia si el pitet de dinar està net o brut.

No obstant també cal una altra cosa per tal que la puguin preparar ells sols, hauran de tenir a l'abast les coses que necessiten. Jo personalment vaig preparar un calaix a la seva habitació a la seva alçada perquè agafés cada cosa. El mateix vaig fer amb el got a la cuina.


Us he de confessar que la majoria de diumenges ell no haguès dit res si jo no li haguès fet memòria, però en comptes de dir-li, el que feia era recordar-li que l'endemà havíem d'anar a l'escola i que potser necessitaria alguna cosa. Llavors ell hi queia i la preparava.  

Una altra cosa que es necessita és tenir temps. Cal que els nens i nenes tinguin la seva estona per a preparar les seves coses i sobre tot al seu ritme, no al nostre.

Si us agrada la idea, us deixo aquí l'enllaç amb el document amb tres versions. Com que és un word podeu modificar-lo amb les vostres imatges o el vostre material específic o treure-li les imatges si ja són més grans. 


   
CONSELLS D'IMPRESSIÓ: Us he posat una graella sense dibuixos perquè li pogueu posar les imatges de les vostres coses. Així que, només us cal imprimir la graella en blanc i després posar-li la imatge empegada. El document el trobareu en PDF (no el podreu editar) i en WORD (sí el podreu editar) . 

I vosaltres? com fomenteu l'autonomia a casa? O sou hiperpares o hipermares? Si en voleu saber més podeu llegir aquest article de l' Ara Criatures.