dijous, 2 de febrer de 2017

Sento aleshores existeixo


Hola!
Avui us porto un post sobre les emocions i com treballar-les a casa.Tinc la sort de tenir una feina molt gratificant: ensenyo i aprenc coses. Moltes. I la majoria dels meus alumnes. 
El treball de Recerca és el temut treball que han de fer els alumnes de Batxillerat i que després han d'exposar davant d'un tribunal. M'agrada molt saber (si no els hi tutoritzo jo) quin tema han triat, com el porten, a quines conclusions arriben... 

Aquest any n'he tutoritzat 4 que m'han aportat moltes coses però n'he seguit d'aprop un: el de la Martina i que tocava el tema de l'educació emocional. A banda del treball per escrit, ha obert un bloc per explicar-hi les activitats que ha dut a terme a l'escola del poble on viu perquè les famílies dels nens i nenes amb qui ha treballat puguin estar al dia. Aquesta és l'adreça: http://sentoaleshoresexisteixo.blogspot.com.es/    

Després de llegir-lo i assirtir a la seva magnífica presentació amb les emocions a flor de pell, he pensat de compartir amb vosaltres 4 coses que he trobat per internet per parlar de les emocions a casa.

Descobrir que els meus amics els grecs ja pensaven això em dóna un argument més per apostar per educar les emocions, és a dir, coneixer-es, identificar-les, saber-les gestionar per ser més grans, més autònoms i saber solucionar els problemes que ens les provoquin. A casa i a l'escola, parlem-ne.   

PEL·LÍCULES


Aquesta és la més coneguda i recent però n'hi ha moltes. He trobat una interessant llista amb 10 propostes de la web Fotogramas que podeu consultar clicant aquí.

Si una peli és massa llarga us passo aquesta selecció de 40 curtsmetratges per veure on-line que trobareu a la mateixa web o al youtube. 

CANÇONS

He trobat aquesta versió del Gegant del Pi adaptada a les emocions. 


I la gran Dàmaris Gelabert i les seves fantastiques cançons. Escolteu-lo on-line AQUÍ.


    

CONTES

N'hi ha molts i alguns ja els hem citat a l'entrada d' Àlbums il·lustrats

  


Aquí us deixo un enllaç amb 35 contes més. I 50 més aquí.


JOCS I JOGUINES

Joc de memòria amb dibuixos de cares que expressen emocions i que permet també poder parlar a casa de situacions en què les hem viscut.

Per aprendre a reconèixer les emocions i fomentar la empatia.


Descobrim les emocions amb preguntes i respostes.

Cada dia es pinta una fulla d'aquest macro arbre amb el color corresponent a l'emoció que ha estat assignada. D'aquest també se'n podria fer la versió casolana no???


FES-HO TU MATEIX@

Inspirant-nos amb aquest senzill puzzle de Kickcan and conkers he pensat que es podrien agafar fotos del nen@ amb diferents cares expressant diferents emocions.

Aquí tenim una bonica manualitat que ens servira d'excusa per parlar amb els nens i nenes. És del blog de la Martina, Sento aleshores existeixo.


Del BLOG de Printpam us podeu descarregar en un pdf la roda de les emocions. Si voleu n'hi ha una en blanc perquè la pugueu pintar i modificar amb el vostre fill@. 

Si voleu llegir sobre educació emocional, us passo la web de Rafael Bisquerra, l'expert en la matèria i qui en va parlar per primera vegada en la nostra llengua. 

També un article de l'ARA: som analfabets emocionals?

Espero que us animeu a posar-ho en pràctica i que m'expliqueu les vostres experiències!